Tandsten hos hund

Varför är det viktigt att borsta tänderna?

Vad skulle hända om du slutade borsta dina egna tänder? Även om du bara åt hård mat som de flesta hundar gör, skulle det fortfarande finnas problem. Du bör borsta hundens tänder två gånger dagligen om du kan hantera det. Det är inte så svårt som du kanske tror.

Vilka är fördelarna? Borstning avlägsnar den dagliga ansamlingen av plack från tänderna. Utan borstning bildas tandsten och ibland karies. Tandköttssjukdomar kan leda till smärta och tandlossning.

De flesta hundar accepterar tandborstning om det görs på ett skonsamt sätt. Och du kan starta när de är unga, det är ganska lätt, men även äldre husdjur accepterar tandborstning. Börja långsamt, du kan använda en tvättlapp eller bit gasbinda att torka tänderna, fram och bak, på samma sätt kommer du så småningom åt med hjälp av tandborsten. Gör detta två gånger dagligen i ca två veckor och din hund ska vara väl förtrogen med metoden. Ta sedan en tandborste för sällskapsdjur, dränk den i varmt vatten och börja borsta dagligen under flera dagar. När din hund accepterar denna borstning, lägg till tandkräm.

Tandsten, Periodontit

Sjukdomen börjar när plack bildas rundt tänderna, det är en genomskinlig, mucinös vätska som innehåller celler, bakterier och börjar bildas redan 2 dagar efter munsaneringen. Om placken stannar kvar; kommer mineraler från fodret och bidrar till tandsten. Tandstenen ändrar munhålans pH och orsakar inflammation i tandköttet (gingivit). När periodontalsjukdomen inte blir behandlad fortsätter det att växa mer bakterier i munhålan som orsakar fickor vid tandhalsen och nedbrytning av käkbenet. I de börjande fall behandlas problemet med munsanering, vid mycket benresorption och mycket mobila tänder är behandligen tandextraktion. I de flesta fall kan man förhindra problemet med regelbunden tandborstning.