Ledbehandlingar med IRAP

Kroppens egna medicin

Hur man bäst behandlar artros har länge varit uppe för diskussion bland veterinärer. På Jennyhill Djurklinik arbetar vi med en s.k. multi-modal approach till att behandla artrospatienten. Det innebär att artrosen behandlas från flera olika infallsvinklar samtidigt. Specialfoder, NSAID-mediciner, kosttillskott och riklig motion, som vart för sig har visat sig ha en positiv effekt på symptomen, kombineras för att ge en god synergistisk effekt.De senaste åren har vi även, som en av få kliniker i landet, kunnat erbjuda behandling med IRAP till våra patienter.

IRAP, Interleukin Receptor Antagonist Protein, är en behandling som länge har använts av hästveterinärer runt om i landet, bl.a. svenska landslagsveterinären Jonas Tornell, för att behandla hälta hos hästar. IRAP går ett steg längre än traditionell behandling av ledinflammation, genom att inte bara behandla symptomen av en uppkommen ledinflammation, utan även att förhindra att nya symptom uppstår.

Ett av ämnena i kroppen som startar och styr ledinflammation heter Interleukin 1. Genom att minska eller blockera detta ämne i kroppen kan man hindra utvecklingen av en ledinflammation och minska nedbrytningen av ledbrosk och andra skadliga effekter i leden. Ämnet IRAP konkurrerar med samma receptorer i leden som Interleukin. När IRAP fäster på receptorerna finns ingen plats för Interleukin och dess skadliga effekter blockeras. På detta sätt stoppar IRAP en av sjukdomens huvudorsaker istället för att enbart verka symptomatiskt. Behandlingen börjar vid att man tar ut blod från hunden till specialbehandlade sprutor. Sprutorna är preparerade med glaskulor som stimulerar cellerna i blodet till att producera proteinet som konkurrerar med interleukin. Blodet inkuberas i värmeskåp under ett dygn varefter det centrifugeras och det berikade serumet förpackas i dos-sprutor. Dessa kan sedan förvaras i frys i upp till ett år.

Minst tre behandlingar görs var serumet sprutas in i drabbade leder med en veckas mellanrum. Vid dessa behandlingar måste hunden ges lugnande, både för att det kan vara lite smärtsamt för hunden men också så att man kan förbereda injektionsstället så sterilt som möjligt.